Блог

Огляд ехолоту Lowrance HDS Pro. Active Imaging HD 3in1, S3100, Active Target 2 - що нового

30.12.2022

Знайомий зовнішній вигляд з новим розміром в лінійці, нові можливості накладення даних та додаткові модулі, сьогодні ми з вами оглядаємо новий Lowrance HDs Pro.

З вами команда ITANGLERS і сьогодні піде мова про анонсовану Lowrance нову лінійку продуктів на 2023 рік.

Ехолот Lowrance HDS Pro

Почнемо з нової преміальної серії, а саме з ехолоту Lowrance HDS Pro. Зовні це давно знайомий нам HDS Live з декількома відмінностями. Перше що ви відразу помітите, це синя кнопка створення точки в правому верхньому куті, сині полоски які придають акценту на кнопках навігації курсору, та діагональ приладу синього кольору на логотипі в нижньому правому куті. Сині акценти - це не великі зміни в зовнішньому вигляді приладу, але саме ці моменти дають нам змогу відрізнити нову серію від попередньої.

Розміри ехолоту Lowrance HDS Pro

Стосовно розмірів в яких буде доступна серія HDS Pro. Не буде 7ми дюймової моделі, так як і в Live серії, випуск якої припинився влітку, тому для Live залишились тільки 9 12 та 16 дюймів. В HDS Pro точно такі ж розміри, але доповнені 10-дюймовою діагоналлю.

Роз'єми ехолоту Lowrance HDS Pro

Якщо ви зараз використовуєте Live та плануєте купити ехолот Lowrance HDS Pro 9 12 16 дюймів, то кронштейни в них однакові, всі роз’єми на задній панелі також однакові, тому це може бути досить поступове оновлення. Якщо ви бажаєте оновитись до 10ти дюймового приладу, вам потрібно буде замінити кронштейн на новий, тому як 10 дюймів - це новий розмір в серії HDS Pro. Дані прилади плануються в штатах продаватись за ціною 2799$ з датчиком Active Imaging HD «три в одному» та 2599$ без датчика.

Клавіши швидкого доступу ехолоту Lowrance HDS Pro

На приладі є дві клавіші швидкого доступу з можливістю програмування функцій, тоді як на 9ти дюймовій моделі їх немає зовсім, а на 12 та 16 дюмових версіях іх по чотири.

Порівняння ціни ехолоту Lowrance HDS Pro з конкурентами

Якщо порівняти 10тий дюймовий ехолот Лоуренс ШДС Про з 10-дюймовим Garmin, то Lowrance значно дорожчий і за вартістю близький до 12ти дюймового Garmin Ultra.

Наложення режиму Active Target Scout на мапу

Одними з нових функцій в HDs Pro (про частоту MEGA та технологію CHIRP поговоримо трохи далі) є накладання на карту зображення Scout mode з Active Target та відображення на карті глибин кругового огляду з Ghost 360. Ми розуміємо що подібні функції в Lowrance не самі популярні, багато людей пробують їх, а потім не користуються, але вони є інструментом в вашому арсеналі та для них є своє місце та час, і ми думаємо що подібне відображенням дійсно додасть користі при їх використанні.

Наложення Ghost 360 на мапу

Якщо ми увімкнемо відображення Ghost 360° поверх карти, ми зможемо побачити стурктуру з якої ми ловимо в найдрібніших деталях та як вона розміщена відносно глобального рельєфу на карті. При використанні Ghost 360 є обмеження в тому що ви не зможете керувати вашим якорем, в той час як Ghost 360 повертає ваш тролінговий мотор на 180 градусов, щоб створити зображення кругового огляду. Багато користувачів через це відмовляються від данної можливості, але ми думаємо, що якщо ви витратите декілька хвилин на його використання, в умовах без сильної течії та вітру, то це надасть вам додаткову корисну інформацію.

Наложення Active Target Scout Mode

Функція відображення Active Target Scout дозволяє нам бачити рибу в реальному часі котра плаває навколо структури, а через те що зображення відображається поверх карти, ми отримаємо повне уявлення про те як риба зміщується та розташовується відносно глобального рельєфу який ми бачимо на карті.

Дійсно гарна ідея використовувати ці дві функції, тому як вони дають можливість проаналізувати більш якісно розташування риби відносно рельєфу та обрати максимально вигідну позицію для облову з повним розумінням де, що, та в якому напрямку знаходиться. Ми б рекомендували інвестувати час в пошук локацій, більш детальний аналіз перспективного місця та пошук найвигіднішої позиції облову аномалії.

Придбати на ехолот Lowrance HDS Pro в Дніпрі, Києві, Харкові

Ось всі ціни на прилади HDs Pro котрі були анонсовані виробником. Ціна в основному відповідає ціні HDS Live, але тепер ми отримуємо додаткові можливості. Зазначимо що ціни американського дилера, у нас в Україні офіційні прилади зазвичай коштують дорожче від анонсованої ціни.
Трохи інформації з специфікації, є підтримка HTML5 для сторонніх застосунків, скоріш за все це щось нове, що ми, ймовірно побачимо з оновленням програмного забезпечення в майбутньому. Lowrance також вказав внутрішню пам’ять приладу на рівні восьми гігабайт. Сподіваємось що це дасть змогу записувати дані GenesisLive до пам’яті приладу без необхідності використовувати зовнішню карту пам’яті.
Поговоримо про новий датчик, який Lowrance додала до серії HDs Pro, а саме Active Imaging HD. Одна із значних та довгоочікуваних змін це технологія СHIRP для downscan та бокового сканування а також частота MEGA, яка вже досить давно є в приладах Humminbird та Garmin.

Частота Mega у Lowrance HDS Pro  приклад

Сподіваємось, що отримаємо чітке зображення з найдрібнішими деталями, котрих раніше так не вистачало на приладах Lowrance.

Датчик Active Imaging

Також Lowrance покращили конструкцію датчику Active Imaging HD та конструкцію кронштейна, що на наш погляд досить важливо для таких великих 10ти дюймових датчиків, а одна з версій додатково має опцію з широким перетворювачем традиційного сонару який дасть змогу розпізнавання риби при боковому скануванні, про що ми поговоримо трохи далі, а поки подивимось на порівняльний знімок нового датчику Active Imaging HD на частоті 1075 кГц.

Деталізація MEGA у Active Imaging 3в1

Ліворуч Active Imaging на частоті 800 кГц, яка була максимальною частотою на попередніх лінійках приладів. Ви можете побачити що на даному зображенні досить багато дрібних деталей, якщо ви подивитесь на завал каміння зліва від екрану сонара, та справа - зображення з Active Imiging HD більш чітке та не таке розмите, і теж саме з техногенною структурою в правій частині екрану.

Ми дійсно можемо побачити значно більше деталей.
Думаємо що на скріншотах ви вже помітили ще одну новинку, це модуль s3100 з новим датчиком Active Imaging HD. Це новий модуль сонара який випустив Lowrance.

Всього анонсовано п’ять нових моделей датчику Active Imaging HD.

Модельний ряд Active Imaging 3в1

Кожен з них підтримує частоту MEGA для даунскан та бокового сканування. Active Imaging HD 3 в одному включає в себе даунскан, бокове сканування та традиційний сонар а ось Active Imaging HD 2 в одноу включає в себе тільки даунскан та бокове сканування, без традиційного сонару. Далі два типи датчиків Active Imaging HD 3 в одному Fish Reveal з можливість розпізнавання риби, вони є двох видів, з широким та середнім оглядом. Якщо ви рибачете на великих озерах або в морі то краще підійде середня ширина MW, а якщо ловите в невеликих водоймах то краще підійде датчик з більшою шириною HW. Поступово ми підійшли до питання що ж таке технологія Fish Reveal, це розпізнавання та відображення риби дугами як це раніше було на традиційному ехолоті, потім на даунскані і тепер це стало можливим й на бокому скануванні, але для цього нам потрібен додатковий модуль s3100.

Датчик Active Imaging HD 3 в одному Ghost Nosecone це датчик який дасть можливість отримати зображення високої якості з частотою мега при круговому огляді за рахунок використання електро якіра Lowrance Ghost.

Розглянемо порівняння зображень бокового сканування

Порівняння датчиків Lowrance

в нас є бокове сканування виділене синім кольором зверху, Active Imaging зліва, та Active Imaging HD справа. Ви можете бачити що по мірі того як змінювались покоління ми отримуємо значно чіткіше зображення з більшою кількістю деталей, що допомагає нам набагато краще ідентифікувати структуру і це безумовно значне оновлення в порівнянні з Active Imaging попереднього покоління. Тому якщо у Вас є датчик LSS2 або датчик Active Imaging, навіть 3D-датчик структурного сканування на вашому човні, ми рекомендуємо оновитись до Active Imaging HD.

Порівняння сайдсканів датчиків Lowrance

Ось ще декілька прикладів з датчику Active imaging HD, два верхніх зображення на частоті 1075кгц з технологією CHIRP, яка є в новому датчку Active Imaging HD, а два нижніх зображення Active Imaging на 800тій частоті.
Active Imaging HD надає нам переваги не тільки при боковому скануванні а й у даунскані, які ви можете побачити на наступному скріншоті.

Порівняння даунсканів датчиків Lowrance

Зображення зліва це данні з Active Imaging, по центру Active Imaging HD на 700тій частоті, справа Active Imaging HD на частоті MEGA, так як і на боковому скануванні ми бачимо значно чистіше та більше деталізоване зображення. І особливо це видно на відображенні дна. Коли ви встановите датчик Active Imaging HD на пристрій HDs Pro, це дозволить вам незалежно налаштовувати частоту бокового сканування та частоту нижнього сканування, щоб мали змогу налаштувати для кожного з них в залежності від типу структури з якої ви рибачите. При використанні частоти MEGA, як стверджує виробник, ми отримуємо огляд 45 метрів в кожен з боків. При зменшенні частоти діапазон огляду може бути збільшений до 90 метрів як для бокового сканування так і для даунскану.

Придбати датчик Lowrance Active Imaging 3в1 в Дніпрі, Києві, Харкові

Lowrance анонсував наступні ціни на датчики Active Imaging HD. Ми гадаємо що найбільш популярними будуть Active Imaging HD 3 в одному за ціною 399$, та Active Imaging HD Fish Reveal High Wide за 499$. В вас можуть виникнути питання стосовно сумісності, їх можна на пряму підключити до приладу HDs Pro, але якщо Вам потрібна функція Fish Reveal то додатково необхідний модуль s3100 навіть з приладом HDs Pro. Якщо у Вас HDS Live, HDs Carbon чи Elite fs, і Ви прагнете отримати зображення з високою деталізацією, яку забезпечує датчик Active Imaging HD, вам потрібно використовувати модуль s3100. Ми дійсно раді бачити що в Active Imaging HD з’явився CHIRP та мега частота. Це підійме їх рівень відносно конкурентів таких як Garmin чи Hummingbird, та може постати питання необхідності інших приладів, які раніше використовували тільки заради частоти МEGA.

Ми декілька разів вже згадували про модуль s3100 та функцію Fish Reveal на боковому скануванні, тому перейдемо до огляду нового модулю.

Придбати модуль Lowrance S3100 в Дніпрі, Києві, Харкові

Модуль сонара Lowrance s3100, з себе представляє щось середнє між поточним модулем сонара s5100 та модулем сканування структури, який ми бачили в минулому, звичайно, з новими датчиками які ми можемо підключити до нього.
s3100 коштує 950$. Якщо ми поєднуємо модуль з Active Imaging 2 в одному, який забезпечує тільки бокове сканування та даунскан, комплект буде коштувати 1280$, і якщо ми виберемо датчик 3 в одному то 1350$. Одна з нових можливостей що ми можемо отримати з блоком s3100 це Fish Reveal на боковому скануванні. Якщо ми комплектуємо модуль з датчиком Active Imaging HD 3 в одному Fish Reveal MV це буде коштувати 1400$ та 1450$ з датчиком широкого огляду Fish Reveal HW. Як ви бачите в залежності від ваших потреб ви можете вибрати від 950$ до 1450$. Якщо Ви користувач HDs Pro то єдину перевагу що ви отримаєте від модулю s3100 - це технологія Fish Reveal на боковому скануванні. Але якщо Ви користувач HDS Live, Carboon, Elite FS то даний модуль надасть Вам усі можливості нового датчику Active Imaging HD.
Розглянемо які функції має даний модуль.

Модуль Lowrance S3100

Модуль має два незалежних однокіловатних виходи для підключення датчиків. Перший однокіловатний вихід дає змогу підключити low/medium/hight CHIRP та HD CHIRP даунскан який має 9ти контактний розьєм. Другий вихід для підключення датчику має також 9ти контактний вихід з тими ж можливостями плюс HD CHIRP бокового сканування. По центру як ви бачите 5ти контактний роз’єм ethernet. Далі 12ти контактний гігабітний роз’єм ethernet, що виглядає як наступне покоління для підключення пристроїв через ethernet. І останній 4рьох контактний роз’єм живлення блоку.

Підсумовуючи огляд блоку s3100 можемо зазначити користь від наявності двох портів Ethernet, доречі з 12ти пінового є перехідник на 5ти піновий, що дає змогу будувати значно більшу екосистему з рішень від компанії Lowrance. Завдяки блоку s3100 Lowrance дала змогу отримати всі можливості від нового покоління датчиків Active Imaging HD не тільки в новій преміальній лінійці, а й в попередіх поколіннях HDS, та навіть в більш бюджетній лінійці Elite FS.

На ряду з новою лінійкою преміальних приладів HDS PRO та датчиком Active Imaging HD Lowrance анонсувала новий датчик сканування в реальному часі Active Target 2.

Garmin завжди був лідером в області сканування в реальному часі з моменту презентації лінійки датчиків Panoptix, і конкуренти постійно намагались їх наздогнати та Lowrance наблизились зі своїм датчиком Active Target до Garmin lvs32. В Active Target 2 з’явилось три нових відображення данних з сонару для яких необхідно мати два комплекти Active Target2. Якщо у вас є Active Target першого поколіня то нажаль нові відображення не будуть працювати тому як необхідно мати два модулі саме Active Target другого покоління. Розглянемо нові можливості відображення Active Target 2.

Режими Forward Scout, Scout Wide, 180 View

З двома датчиками маємо можливість сканувати в двох різних площинах(Forward та Scout) та виводити зображення на один прилад, дана можливість продемонстрована на зображенні зліва. На центральному зображенні Scout режим з розширеним вдвічі оглядом, який покриває майже все навколо човна. Для цього необхідно додаткове Scout кріплення для двох датчиків. Також є можливість розмістити два датчики в режимі Forward сканування з оглядом в 180 градусів, що дає змогу відобразити товщу води не тільки спереду а й по заду та під човном. Один датчик направлений вперед а інший в протилежному напрямку. Раніше для зміни режиму між Forward та Down необхідно було фізично змінити кут нахилу датчику та в налаштуваннях прибору вибрати необхідний режим, зараз з двома системами Active Target 2 в нас є можливість сканувати у зазначених напрямках одночасно.

Active Target 2 сумісний з HDS Live, HDS Carbon та Elite FS. Але нові види відображення з об’єднанням двох Active Target 2 доступно тільки користувачам HDS Pro.
Виробник заявляє що в новій версії збільшена потужність датчику що в свою чергу покращило відображення та відділення риби в стаї на відстані.

Порівняння ActiveTarget та Active Target 2

Різницю в відображенні між попереднім датчиком та новим можна помітити на скріншоті, але чи достатньо покращень та можливостей для оновлення з першої серії на другу, - однозначно сказати поки складно і кожному варто оцінювати власні потреби.

Мітки положення датчику Active Target 2

Розмір та форма датчику залишилась без змін. На самому датчику та кріпленні, були додані білі позначки для більшої наглядності положення. Три звичних положення залишились без змін, Forward/Down/Scout.

Придбати Active Target 2 в Дніпрі, Києві, Харкові

Active Target 2 з модулем коштує 1649$, якщо на своєму HDS Pro бажаєте використовувати нові відображення даних то цю суму потрібно буде подвоїти. Сам датчик Active Target 2 коштує 1099$ а модуль 799$. Опціональне кріплення для двох датчиків, необхідне для отримання нових режимів огляду який поєднує данні з двох датчиків, коштує 80$. Та кріплення на транець 50$.

Підведемо підсумки того що в результаті ми отримали від продуктів які презентував Lowrance:

  • технологію CHIRP разом з частотою MEGA для приладу HDS Pro з датчиком Active Imaging HD любої модифікації або з блоком s3100 та датчиком Active Imaging HD для приладів HDS Live, HDS Carbon та Elite FS
  • Fish Reveal для бокового сканування
  • Active Target2 з заявленими покращеним відображення риби та деталізації обьектів, а також нові режими відображення для яких необхідно два комплекти датчиків

В нашому розумінні найкориснішим та найочікуванішим нововведенням від Lowrance cтала частота MEGA з технологією CHIRP для бокового сканування та даунскану, що по нашим очікуванням має значно покращити якість зображення та деталізацію як об’єктів так і риби. І безумовно круто що Lowrance дала змогу отримати ці нові переваги навіть користувачам попередніх серій, запропонувавши блок s3100. Власникам HDS Pro купувати окремий блок s3100 для того щоб отримати Fish Reveal на боковому скануванні, особливого сенсу не бачимо, тому як на 800тій частоті в Live чи FS добре бачили рибу навіть без Fish Reveal. Стосовно Active Target 2, якщо вже користуєтесь датчиком першого покоління, то поки що не бачимо чогось такого неймовірного в відображенні заради чого варто було б оновитися, але це все попередня оцінка та враження і цікаво дійсно побачити реальну картинку на воді. Нові можливості відображення з двох датчиків Active Target 2 корисні по об’єму інформації яку отримує користувач та може бути цікавим поціновувачам екосистеми Lowrance.

Коли новинки з’являться в вільному продажу наразі незрозуміло, але є можливість сформувати попереднє замовлення до нового року та стати одним з перших власників найочікуванішої продукції Lowrance. Звертайтесь до нас з приводу замовлення техніки, консультацій, ми завжди раді новим знайомствам та спілкуванню з однодумцями. З вами була команда IT ANGLERS, до зустрічі в соц.мережах та нашому сервісі ITBOATLAB.

Як замовити

Якщо ви вирішили замовити за доступною ціною та купити ехолот Lowrance HDS Pro у Києві, Дніпрі, Харкові та в інших містах України, фахівці ITBoatLab завжди готові надати будь-яку посильну допомогу. Ми відповімо на будь-які питання, що вас цікавлять, і проконсультуємо з особливостей і характеристик кожної з представленої в каталозі моделей ехолотів.